Marton Arpad (UDMR Covasna): Cei care au propus excluderea FIDESZ din PPE nu au dreptate

Deputatul UDMR de Covasna Marton Arpad consideră că propunerea de excludere din PPE a FIDESZ, partidul aflat la guvernare în Ungaria, nu este justă şi apreciază că votul din 26 mai, când vor avea loc alegerile europarlamentare, va confirma acest lucru.

"Chestiunea de bază este modalitatea în care ne raportăm la anumite valori. Protejarea unei Europe creştine ţine de dogma de bază a PPE, iar o Europă primitoare pentru toţi emigranţii, indiferent dacă migraţia este legală sau ilegală, care poate modifica inclusiv procentul dintre creştinism şi alte religii, este un pericol destul de mare cu care se confruntă, deja, Europa actuală. Este un pericol sesizat şi de cetăţenii marilor state, ai căror conducători au produs acest val de imigrări. Eu cred că la alegerile din 26 mai aceşti lideri o să primească din partea propriilor cetăţeni un vot usturător şi s-ar putea ca, ulterior, să se constate o susţinere mai mare a unor idei ale acestei Uniuni", a declarat, pentru AGERPRES, deputatul Marton Arpad.

Parlamentarul covăsnean a ţinut să sublinieze că UDMR nu a fost şi nu este de acord cu excluderea FIDESZ din PPE.

"FIDESZ nu a fost exclus din PPE, ci suspendat pentru şase luni în care se va face o verificare dacă stările de fapt pe baza cărora s-a propus excluderea sunt reale sau nu. Deci, este vorba despre o suspendare nu despre excludere, ceea ce este o diferenţă foarte mare. Aşa cum preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat în mai multe rânduri, noi nu susţinem propunerea de excludere a FIDESZ şi credem că cei care au făcut această propunere nu au dreptate (…) Alegătorii vor fi cei care vor judeca excluderea FIDESZ când se vor număra voturile din 26 martie. Deci, verificarea va fi la votul din 26 mai", a mai adăugat acesta.

Marton Arpad a menţionat, în context, că nu îl surprinde poziţia PNL şi PMP, care au votat în favoarea deciziei de suspendare, opinând că reprezentanţii acestor partide ar fi votat "excluderea imediată" a FIDESZ din PPE.

Partidul Popular European (PPE) a decis miercuri seară suspendarea formaţiunii de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, condusă de premierul Viktor Orban, urmând să se formeze un comitet ce va evalua şi va întocmi un raport privind respectarea statului de drept şi a valorilor PPE în Ungaria. AGERPRES/(A-autor:Oana Mălina Negrea, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie