Meleşcanu: Reuniunea Comitetului Interguvernamental româno-palestinian, dovadă clară a angajamentului României faţă de construcţia instituţională a Palestinei

Cea de-a treia reuniune a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian (CIG III) este o dovadă clară a angajamentului ferm al României faţă de construcţia instituţională a Palestinei, obiectiv esenţial în soluţionarea durabilă şi politică a conflictului din Orientul Apropiat, a declarat ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

"Acest eveniment stă mărturie a nivelului înalt atins de dialogul româno-palestinian, a bunei cooperări în diferite domenii de interes reciproc, precum şi importanţa pe care o acordăm aici, la Bucureşti, relaţiei cu Palestina. Ea reprezintă, de asemenea, dovada clară a angajamentului ferm al României faţă de construcţia instituţională a Palestinei, obiectiv esenţial în soluţionarea durabilă şi politică a conflictului din Orientul Apropiat. Cea de-a treia reuniune a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian a reprezentat o foarte bună oportunitate pentru a trece în revistă principalele aspecte ale cooperării noastre, a rezultatelor celei de-a doua reuniuni desfăşurată în 2014 la Bucureşti, precum şi de a identifica cele mai bune mijloace prin care putem dezvolta şi dinamiza relaţiile noastre în beneficiul ambelor popoare. Atât eu, cât şi ceilalţi membri ai Guvernului României am reafirmat disponibilitatea ţării noastre de a colabora cu Palestina în diverse domenii de interes, precum munca şi justiţia socială, agricultură, economie, gestionarea situaţiilor de urgenţă şi mediu, astfel încât să putem declara cu încredere că lucrările acestui comitet interguvernamental au fost cu adevărat fructuoase", a afirmat Teodor Meleşcanu, vineri, în cadrul declaraţiilor comune susţinute alături de ministrul Afacerilor Externe şi Expatriaţilor al Palestinei, dr. Riad Malki.

Ministrul român al Afacerilor Externe a reafirmat, totodată, întregul sprijin al României "pentru rezolvarea justă şi de durată a conflictului israeliano-palestinian prin negocieri directe care să conducă la implementarea soluţiei celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi în securitate, ca unică variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor celor două ţări".

El a menţionat că în cadrul evenimentului a fost semnat şi un program de cooperare între Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale din România şi Ministerul Culturii din Palestina.

"În acest sens, nu trebuie să uităm că investiţia în resursele umane este una din cele mai importante investiţii. Guvernul român a acordat şi va acorda în continuare burse pentru domeniile de medicină, de inginerie, domeniul situaţiilor de urgenţă şi multe altele", a declarat Meleşcanu.

Ministrul român a făcut referire şi la performanţa SMURD în ţara noastră.

"Aşa cum se cunoaşte, în România avem un serviciu foarte apreciat, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, creat de doctorul Raed Arafat, cetăţean român de origine palestiniană, instituţie care, deja, împărtăşeşte cunoştinţele pe care le are cu partenerii săi palestinieni. De asemenea, bazându-se pe succesul cursului de specializare desfăşurat la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş din anul 2013, reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din România au avansat în cadrul lucrărilor noastre în acest comitet interguvernamental propunerea de a revitaliza acest program şi în viitor", a mai declarat Meleşcanu.

La eveniment au mai participat din partea română, printre alţii, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Daniel Breaz, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Cea de-a treia reuniune a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian (CIG III), reprezintă un format de cooperare care se înscrie în demersurile României de a susţine dezvoltarea şi consolidarea instituţiilor palestiniene. AGERPRES/ (A – autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie