Membri CNSAS: Comparaţia PSD între abuzurile din regimul comunist şi contextul actual, încercare de banalizare a trecutului totalitar

Doi membri ai Colegiului CNSAS, Alexandra Toader şi Germina Nagâţ, solicită preşedintelui Consiliului, Constantin Buchet, să lămurească poziţia instituţiei faţă de afirmaţiile publicate de PSD pe pagina de socializare cu privire la comparaţia între abuzurile din regimul comunist şi contextul actual.

"Având în vedere afirmaţiile apărute ieri pe pagina de socializare a PSD, care jignesc fără precedent memoria victimelor regimului comunist, împreună cu doamna Germina Nagâţ, membru al Colegiului CNSAS, i-am propus preşedintelui Constantin Buchet emiterea unui comunicat de presă care să lămurească poziţia instituţiei faţă de această problematică. Ţinând cont de gravitatea subiectului, absenţa unei reacţii din partea CNSAS, până la acest moment, este inadmisibilă", a scris Alexandra Toader, miercuri, pe Facebook.

Ea a ataşat postării şi comunicatul propus.

"CNSAS dezaprobă ferm recentele declaraţii de pe pagina de socializare a unui partid parlamentar, care asociază represiunea din timpul regimului comunist cu situaţia din România anului 2019. Comparaţia între abuzurile săvârşite înainte de 1989 şi contextul actual este o încercare de banalizare a trecutului totalitar, ceea ce nu poate fi permis într-un stat european, care s-a confruntat cu ororile regimului comunist timp de aproape cinci decenii. Arhiva CNSAS stă mărturie pentru încălcările grave ale drepturilor civile şi pentru crimele comise de reprezentanţii unor instituţii ale statului în timpul dictaturii comuniste. De asemenea, referirile la Legea 221/2009, privind condamnările politice din perioada 1945-1989, sunt în egală măsură inadecvate în conţinut şi ofensatoare faţă de victimele represiunii. Astfel de trimiteri sunt o încercare de denaturare a adevărului istoric, o manipulare a acestuia în scopuri vădit politice, fapt care aminteşte îngrijorător de practicile anterioare anului 1989. CNSAS îşi manifestă îngrijorarea că, la trei decenii de la prăbuşirea regimului totalitar în România, încă mai există persoane care se prefac că nu înţeleg teroarea sistematică prin care liderii comunişti şi-au suprimat oponenţii", se arată în comunicatul propus.

Partidul Social Democrat a precizat, marţi, că în orice stat membru al Uniunii Europene, dacă s-ar fi constatat că au existat procese conduse de completuri "nelegale sau condamnări pe baza unor protocoale secrete ilegale, cei condamnaţi ar fi fost imediat exoneraţi".

"Apreciem faptul că reprezentanţii Comisiei Europene s-au exprimat faţă de eventualitatea unei OUG privind completele ilegale de la Înalta Curte. Amintim însă că abuzurile împotriva drepturilor omului nu pot fi trecute cu vederea în niciun stat european. La fel cum condamnările politice de dinainte de 1989 nu au putut fi ignorate şi au fost abolite de România democratică, tot aşa nu putem rămâne indiferenţi când trei decenii mai târziu vedem că drepturile omului au fost din nou încălcate. În orice stat membru al Uniunii Europene, precum Germania, Olanda, Italia sau Franţa, dacă s-ar fi constatat că au existat procese conduse de complete nelegale sau condamnări pe baza unor protocoale secrete ilegale, cei condamnaţi ar fi fost imediat exoneraţi", se arată în postarea de pe pagina de Facebook a PSD.

Conform aceleiaşi surse, drepturile omului "nu sunt opţionale, ci reprezintă coloana vertebrală" a Uniunii Europene.

"Să ne amintim Legea 221/2009 privind condamnările politice din timpul regimului comunist, care spune că 'toate efectele hotărârilor judecătoreşti de condamnare cu caracter politic (…) sunt înlăturate de drept' (Art. 2). Păstrând proporţiile, principiul este acelaşi: dreptul unor cetăţeni la un proces corect şi legal a fost încălcat, iar în 2009 statul român a dispus o justă reabilitare. Diferenţa e că atunci nimeni nu a contestat legea la Curtea Constituţională că ar acţiona retroactiv, nimeni nu a pârât România la Bruxelles că a fost atacată independenţa justiţiei şi statul de drept sau că se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat şi nimeni nu a obiectat că printr-o lege se intervenea asupra unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive. Ce facem azi cu drepturile omului? Mai ţinem cont de ele sau le punem între paranteze?", mai scrie în postarea PSD. AGERPRES/(AS-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie