Mihai Gribincea: Aproximativ 800 de persoane au votat până la ora 13.00 în cele 2 secţii din Bucureşti

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că până la ora 13.00 aproximativ 800 de persoane au votat în cele două secţii deschise la Bucureşti, în cadrul alegerilor parlamentare.

"Astăzi au loc alegerile parlamentare în Republica Moldova. Sunt alegeri foarte importante, pentru că, de fapt, miza este foarte înaltă: dacă cursul de dezvoltare pro-european al Republicii Moldova va continua sau nu. În acelaşi timp, pe lângă alegeri, cei care se prezintă la urnele de votare trebuie să participe la un referendum consultativ care prevede pe de o parte reducerea numărului de deputaţi în parlament, de la 101 la 61, pe de altă parte, dreptul de a-i revoca pe deputaţii aleşi în Parlament, pe circumscripţii, în mod democratic. O procedură de revocare", a precizat ambasadorul.

El a menţionat că toate cele 12 secţii de votare s-au deschis la timp, în mod organizat, fără incidente.

"În România au fost deschide 12 secţii de votare, dintre care două la Bucureşti şi celelalte în principalele centre universitare din România: Iaşi, Sibiu, Cluj Napoca şi altele. Profit de ocazie pentru a mulţumi autorităţilor române pentru toată asistenţa care ne-a fost acordată ca aceste secţii să fie deschise, să fie echipate bine, să aibă acces la toate facilităţile: energie electrică, internet şamd", a spus el.

Mihai Gribincea a mai precizat că au existat şi câteva persoane care s-au prezentat la secţia de la ambasadă şi aveau paşaportul expirat. Aceste persoane nu au putut să voteze.

"Conform legislaţiei actuale, pot participa la scrutin doar persoanele care au un paşaport valid la data alegerilor. Vin unele persoane care, probabil, nu s-au informat destul de bine şi constată că nu pot vota nici în baza buletinului de identitate şi nici în baza paşaportului expirat. De aceea, unii dintre cei care se confruntă cu asemenea situaţie fac contestaţie", a spus el.

În Bucureşti, cetăţenii din Republica Moldova pot vota la sediul ambasadei de pe Aleea Alexandru nr. 40 şi la sediul Secţiei Consulare din str. Emanoil Porumbaru nr. 89.

În ţară au fost deschise secţii la: Iaşi (în incinta sediului Consulatului General al Republicii Moldova) – str. Aleea Grigore Ghica Vodă, nr. 60A; Suceava (în incinta Universităţii Ştefan cel Mare) – str. Universităţii, nr. 13; Galaţi (în incinta Universităţii Dunărea de Jos) – str. Domnească nr.47; Bacău (în incinta Universităţii Vasile Alecsandri) – Calea Mărăşeşti, nr. 158; Constanţa (în incinta Universităţii Ovidius) – Bd. Mamaia, nr. 124; Timişoara (în incinta Colegiului Naţional de Artă Ion Vidu) – str. Cluj nr. 12; Braşov (la Casa de Cultură a Studenţilor ) – str. Memorandumului nr. 39; Cluj Napoca (la Casa de Cultură a Studenţilor ) – Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3; Craiova (în incinta Universităţii Craiov) – str. Alexandru Ioan Cuza.

În plus, faţă de alegerile anterioare, a fost deschisă o secţie de votare şi la Sibiu, în incinta Şcolii Regina Maria, str. Zaharia Boiu, nr. 1.

Conform Codului Electoral al Republicii Moldova, votarea se face doar în baza paşaportului pentru străinătate şi a livretului de marinar valabile. Secţiile de votare vor fi deschise până la ora 21.00. AGERPRES/ (A, AS – autor: Irinela Vişan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie