Orban: Încerc să îmi ţin în frâu sentimentele de revoltă faţă de atitudinea autorităţilor române în raport cu Republica Moldova

Liderul liberalilor, Ludovic Orban, spune că PNL este categoric pentru o schimbare radicală a atitudinii României faţă de Republica Moldova, el precizând că aşteaptă din partea Guvernului dezvoltarea şi consolidarea "mult mai apăsată" a Parteneriatului estic.

"Încerc să îmi ţin în frâu sentimentele de revoltă faţă de atitudinea autorităţilor româneşti, de-a lungul timpului, faţă de Republica Moldova şi faţă de semenii noştri, conaţionalii noştri practic, facem parte din aceeaşi naţiune, ne asemănăm şi în calităţi şi în defecte. România ar fi trebuit să facă mult mai mult decât a făcut până astăzi. Din păcate, astăzi Guvernul (Republicii Moldova – n.r.) girează o formă de guvernare foarte asemănătoare cu cea de la noi, tot cu un lider care exercită informal puterea prin intermediul unor reprezentanţi formali în Guvern şi care, din păcate, încalcă în picioare democraţia şi prin tot ceea ce face creează premisele ca la alegerile din februarie să pregătească terenul pentru nişte rezultate care sunt în totală contradicţie faţă de opţiunile reale ale cetăţenilor din Republica Moldova", a declarat Orban, joi, la dezbaterea "Provocări şi perspective de creare şi consolidare a Spaţiului Informaţional comun România – R. Moldova".

El a afirmat că s-ar fi aşteptat din partea Executivului acţiuni pentru dezvoltarea Parteneriatului estic.

"În ceea ce ne priveşte, suntem categoric pentru o schimbare radicală a atitudinii României faţă de Republica Moldova. Nu mi se pare normal, Bulgaria de exemplu a inclus printre priorităţile preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene clar şi răspicat extinderea UE în Balcanii de Vest. M-aş fi aşteptat, din partea Guvernului, să văd mult mai apăsată dezvoltarea şi consolidarea Parteneriatului estic, cu atât mai mult cu cât în timpul preşedinţiei Consiliului UE au loc alegeri şi în Republica Moldova şi în Ucraina. Nu se poate ca reprezentanţi ai Parlamentului European, ai Uniunii Europene să fie mai atenţi şi mai riguroşi la evidentele încălcări ale drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale săvârşite de autorităţile de la Chişinău, la derapaje de la democraţie, la măsuri care pun sub semnul întrebării corectitudinea şi legalitatea alegerilor care urmează să aibă loc în Republica Moldova, iar oficialii guvernamentali români să nu ia absolut niciun fel de poziţie faţă de aceste măsuri perfide, care sunt date picătură cu picătură", a subliniat liderul PNL.

Potrivit lui Ludovic Orban, la nivel guvernamental nu este nicio poziţionare nici după anularea alegerilor de la Chişinău.

Deputatul PNL Matei Dobrovie a spus, la rândul său, că în Republica Moldova cetăţenii sunt supuşi unui proces agresiv de manipulare, de dezinformare. "E un context destul de complicat. Ştim foarte bine că în Republica Moldova cetăţenii sunt supuşi unui proces agresiv de manipulare, de dezinformare, un adevărat război hibrid care se desfăşoară, pe de o parte, pe latura de propagandă rusească, pe de altă parte, pe latura de propagandă oligarhică locală. Spaţiul informaţional România – Republica Moldova este gândit să contracareze această propagandă rusească şi oligarhică, este gândit să încurajeze peste Prut jurnalismul de calitate şi să ducă la reflectarea, să fie un vector pentru europenizarea şi democratizarea Republicii Moldova", a arătat Dobrovie. AGERPRES/(A – autor: Alina Novăceanu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie