PNL condamnă vandalizarea cimitirului evreiesc din Huşi

Comisia de cultură a PNL condamnă "vehement" vandalizarea a 73 de morminte din cimitirul evreiesc al oraşului Huşi, solicitând autorităţilor statului să intervină ferm pentru depistarea făptuitorilor.

"Considerăm că astfel de gesturi pot avea consecinţe profund negative, în contextul unui climat politic oricum extrem de tensionat, în care elementele de retorică naţionalistă au fost puse în circulaţie de ceva timp de lideri importanţi ai PSD. Fenomene precum antisemitismul, xenofobia sau şovinismul au provocat de-a lungul istoriei traume ireversibile, care au zguduit destinul unor naţiuni sau minorităţi, etnice, religioase, sexuale. România, din nefericire, a cunoscut inclusiv experienţa Holocaustului, dar valorile actuale ale lumii noastre, democrate şi liberale, sunt incompatibile cu această viziune anacronică", se arată într-un comunicat semnat de coordonatorul Comisiei de cultură a PNL, Liviu Brătescu.

Liberalii cer ministrului Carmen Dan să prezinte public măsurile luate până în acest moment cu privire la vinovaţi.

"PNL solicită autorităţilor statului român să intervină ferm pentru depistarea făptuitorilor, sancţionarea oricăror derapaje şi cere măsuri concrete de prevenire a extremismului de orice natură. Ministerul de Interne nu poate fi preocupat în această ţară doar să lupte cu protestatarii din Piaţa Victoriei sau din alte locuri publice în care românii se adună pentru a protesta împotriva abuzurilor PSD. În aceste condiţii, cerem ministrului Carmen Dan să se trezească şi să prezinte public măsurile luate până în acest moment cu privire la vinovaţii pentru acest sacrilegiu. De la Ministerul Culturii trebuie să recunoaştem că nu ne aşteptăm la vreo reacţie, aşa cum nu s-a întâmplat nici în alte cazuri în care elemente ale patrimoniului cultural naţional au fost distruse", se susţine în comunicat.

PNL a condamnat şi declaraţiile recente ale viceprimarului Aurelian Bădulescu, pentru Newsweek România, referitor la intenţia de a realiza un bust al mareşalului Ion Antonescu în Bucureşti.

"Ca liberali, nu putem accepta încercările de glorificare a mareşalului Ion Antonescu, vinovat de deportarea şi moartea groaznică a unui număr imens de evrei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În egală măsură, condamnăm şi atitudinea recentă a viceprimarului general al Capitalei, fost membru de vază al PSD, astăzi doar susţinător al Gabrielei Firea, atitudine ofensatoare şi sfidătoare la adresa memoriei istorice a comunităţii evreieşti din ţara noastră. Comisia de cultură, culte şi minorităţi a PNL îşi exprimă dorinţa şi speranţa că majoritatea cetăţenilor români se manifestă astăzi în acord cu principiile liberale ale deschiderii şi toleranţei, singurele posibile pentru un prezent armonios în cadrul lumii în care trăim", a precizat sursa citată. AGERPRES/(AS – autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie