Principele Radu: Seara economică româno-britanică de la ICR Londra, un eveniment care pune în valoare economia României

Trimisul special al AGERPRES, Daniel Popescu, transmite: ASR Principele Radu a afirmat, miercuri seară, că recepţia oficială organizată de Camera de Comerţ Româno-Britanică la ICR Londra reprezintă un eveniment menit să pună în valoare economia României.

"E o foarte frumoasă încheiere a acestei călătorii de patru zile în Marea Britanie şi un eveniment care să încurajeze, să pună în valoare economia ţării noastre, este exact ceea ce completează frumos întreaga vizită", a declarat principele pentru AGERPRES.

Referindu-se la aniversarea de către Camera de Comerţ Româno-Britanică, aflată sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale, a 20 de ani de existenţă, Alteţa Sa Regală a comparat-o cu orice fel de seară din Londra a oricărei mari puteri economice a lumii.

"Cinste lor! Au 20 de ani de când există. S-au format într-o Românie foarte dificilă, România anilor 1998, nu era o Românie uşoară deloc. Şi era şi o Românie ambiguă, nu se ştia bine în ce direcţie o s-o ia. Nu e nici acum o Românie perfectă, dar faptul că au stat 20 de ani şi au reuşit să ajungă unde au ajuns. Aţi văzut ce seară vibrantă, egală cu orice fel de seară din Londra a oricărei mari puteri economice a lumii. Mă bucură enorm de mult", a spus ASR.

El a amintit că Familia Regală a României este de multă vreme alături de Camera de Comerţ Româno-Britanică.

"Noi suntem alături de ei de multă vreme. Regele Mihai a venit alături de ei de atunci, din anii 1999 – 2000, şi a luat prânzul cu fondatorii camerei pe vremea aceea şi i-a susţinut. Majestatea Sa Custodele Coroanei la fel i-a susţinut de-a lungul anilor. Nu e decât o continuare", a precizat principele Radu.

ASR a anunţat că îşi doreşte organizarea, în 2019, a unei "misiuni economice de mari proporţii, care să pună împreună extraordinara elită intelectuală românească din Londra".

"Dar ce-aş vrea este ca, imediat, anul viitor să se pună în practică o misiune economică de mari proporţii, care să-i adune pe toţi cei prezenţi aici şi să pună împreună şi ceva ce poate este datoria dumneavoastră, a mass media româneşti, să le spună mai des oamenilor: România are o extraordinară elită intelectuală în Londra. Nu avem în alte capitale atât de mulţi tineri excepţionali, în domeniul finanţelor, economiei, băncilor. Sunt sute şi acum cred că mii de oameni de primă calitate profesională, unii dintre ei cu poziţii cheie în economia britanică şi aceştia sunt mari purtători de cuvânt ai României aici", a subliniat principele.

Alteţa Sa a afirmat că vizita Familiei Regale la Londra se constituie în picături de încredere şi de respectabilitate pe care România le câştigă.

"Lumea care a venit atât la Capela Savoy, la Travellers Club, cât şi la în seara aceasta la ICR Londra nu a fost o lume strict religioasă, sau strict diplomatică. Printre ei se aflau persoane cheie din economia britanică. Am avut la masă pe lordul Brown şi pe sir Iacobescu şi sir Harvey McGrath şi lordul Fink. Sunt personalităţi de mare prestigiu economic. Lume diplomatică, lume influentă în Camera Lorzilor, lume influentă în mediul presei. Toate acestea sunt picături de încredere şi de respectabilitate pe care România le câştigă, uneori anonim, fiindcă despre ele nu se va vorbi niciodată pe prima pagină, nu interesează prea mult, nu aduc divertisment, dar sunt puncte importante în întărirea legăturilor noastre cu ei aici", a precizat ASR.

Principele Radu consideră că vizitele regale transcend viaţa de zi cu zi, anticipând evoluţii de peste zeci de ani.

"Vedeţi, vizitele regale sunt nu numai complet diferite de cele politice, dar întregul sens al prezenţei noastre în societate, atât în ţară, cât şi în afara ei, este un pic acela de a transcende viaţa de zi cu zi. Pentru că aşa cum în viaţa omului sunt o mulţime de lucruri importante pe care nu le numeşti în fiecare zi, nu te gândeşti la ele în fiecare zi, dar ele există, tot aşa şi în viaţa unei naţiuni există termenul acesta imediat, pe care îl reprezintă ştirile de fiecare dată: ce s-a-ntâmplat la Londra, ce s-a-ntâmplat cu Brexitul … Dar există ceva profund în societăţile noastre care merge mai departe de atât. Nici Marea Britanie, nici România nu vor înceta să existe mâine, pentru că se petrece Brexitul. România nu dispare din Uniunea Europeană după şase luni de preşedinţie. Ce va face după aceea, în următorii 30 de ani, aceasta este o întrebare care priveşte Familia Regală", a explicat principele Radu.

El a amintit că 2018 a fost primul an în care Custodele Coroanei, Margareta, s-a manifestat ca şef al Casei Regale.

"E primul an în care Majestatea Sa a apărut public şi s-a manifestat ca şef al Casei Regale. Orice început înseamnă mult, pentru că el aşează, ca la orice zidire, fundaţia clădirii, care trebuie să fie bine făcută. Dar norocul este că după atâţia ani, sunt aproape 30 de ani de când o face, lucrurile sunt cunoscute şi niciunul din părţile de lume pe care îl străbatem nu e pentru prima oară. Nici vizita din Croaţia nu a fost prima oară. Am fost în 2004. Am devenit un fel de veteran ai post-decembrismului. Nu ştiu dacă asta e o calitate sau nu, dar sper să ne menţinem la fel de tineri şi de activi în continuare", a mai spus ASR principele Radu.

Custodele Coroanei şi principele Radu au efectuat, în perioada 8 – 13 decembrie, o vizită în Regatul Unit al Marii Britanii.

Duminică, Custodele Coroanei, Margareta, principele Radu, însoţiţi de principesa Elena şi Alexander Nixon, au participat la Capela Regală Savoy din Londra, la un serviciu religios de mulţumire pentru a sărbători Marea unire şi un an de la moartea Regelui Mihai, iar luni, principele Radu, principesa Elena şi Alexander Nixon au luat parte la dineul oferit de Travellers Club în onoarea Centenarului Unirii.

Marţi, Custodele Coroanei şi principele Radu au fost primiţi de MS Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham, vizita având un caracter privat.

Miercuri, în oraşul Ashford a avut loc, în prezenţa principesei Elena, dezvelirea statuii Reginei Maria. În aceeaşi zi, Custodele Coroanei şi principele Radu au fost primiţi de către ASR Principele de Wales la Clarence House, evenimentul având un caracter privat. Totodată, miercuri seară principele Radu a participat la o seară economică româno-britanică la sediul ICR Londra.

Deplasarea în Regatul Unit este a treisprezecea vizită externă a Familiei Regale a României în anul 2018, după Emiratele Arabe Unite (februarie), Regatul Marocului (martie), Republica Turcia (aprilie), Regatul Haşemit al Iordaniei (aprilie), Regatul Spaniei (mai), Republica Serbia (iunie), Republica Federală Germania, Republica Portugheză, Republica Franceză (septembrie), Principatul Liechtenstein (octombrie), Confederaţia Elveţiană şi Republica Croaţia (noiembrie).

Aceasta este prima vizită în Marea Britanie a Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei, în calitate de Şef al Casei Regale a României.

Vizita a avut loc loc pentru a sărbători Marea Unire şi încheierea Primului Război Mondial, precum şi pentru a prefaţa preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene. AGERPRES/(AS – editor: Nona Jalbă, editor online: Irina Giurgiu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie