Protocol de colaborare MAE – Uniunea Consulilor Onorifici din România

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi preşedintele Uniunii Consulilor Onorifici din România, Andreas Huber, au semnat marţi un protocol de colaborare, care are ca obiectiv principal intensificarea dialogului, a colaborării şi a sprijinului reciproc în domeniul diplomaţiei publice, culturale şi economice.

Ministrul Teodor Meleşcanu a menţionat, în cadrul evenimentului, importanţa consolidării dimensiunii economice a politicii externe româneşti şi necesitatea continuării dezvoltării dialogului instituţional cu membrii corpului consulilor onorifici străini acreditaţi în România.

"Dat fiind obiectivul pe care vi l-aţi asumat dumneavoastră, ca şi consuli onorifici în România, de a promova şi de a încuraja relaţiile dintre ţara noastră şi statele pe care le reprezentaţi, ţinând seama de eforturile deosebite pe care le-aţi adus până acum, eu cred că semnarea acestui protocol este cu adevărat o recunoaştere a activităţii dumneavoastră", le-a spus şeful diplomaţiei române celor prezenţi la eveniment.

În context, ministrul a precizat că România are 186 de consuli onorifici acreditaţi în străinătate, în timp ce 85 de consulate onorifice străine îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul statului român.

De asemenea, Meleşcanu a reiterat eforturile depuse de Ministerul Afacerilor Externe în contextul procesului de reformă consulară derulat în ultimii ani, prin finalizarea procesului de informatizare a activităţii consulare şi prin implementarea Sistemului Informatic Consular Integrat E-Cons.

"Vreau să subliniez faptul că, în ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe, în contextul mai amplu de reformă consulară pe care l-am derulat în ultimii ani, prin departamentul de specialitate, am încercat să folosim şi mai mult şi în mod direct şi activităţile noastre consulare", a spus el.

La rândul său, preşedintele Uniunii Consulilor Onorifici din România, Andreas Huber, şi-a exprimat speranţa că încheierea acestui protocol va încuraja colaborarea cu MAE atât în domeniul cultural, cât şi în cel economic. AGERPRES/(A, AS – autor: Oana Ghiţă, editor: Georgiana Tănăsescu)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie