PSD: Preşedintele Iohannis blochează investiţiile guvernamentale

Partidul Social Democrat condamnă acţiunile ''repetate'' ale preşedintelui Klaus Iohannis prin care ''încearcă blocarea activităţii Guvernului, cu scopul vădit de a împiedica PSD să ducă la bun sfârşit angajamentele electorale asumate în programul de guvernare'', se arată într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

"Al doilea refuz al preşedintelui Iohannis de a emite decretele de numire în funcţia de ministru pentru persoanele propuse la Ministerul Transporturilor şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice reprezintă o tentativă iresponsabilă de blocare a investiţiilor guvernamentale în cele mai importante domenii pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţenilor României: infrastructura de transport şi dezvoltarea locală", se menţionează în comunicatul PSD.

Potrivit sursei citate, şeful statului "a încălcat în mod deliberat, în mai multe rânduri, Constituţia României şi deciziile Curţii Constituţionale".

"Pe de o parte, Klaus Iohannis a încălcat Decizia CCR 875/2018, refuzând să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, la primele propuneri înaintate de prim-ministru, respectiv cu privire la refuzul numirii doamnei Lia Olguţa Vasilescu în funcţia de ministru al Transporturilor şi a domnului Ilan Laufer în funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Pe de altă parte, Klaus Iohannis a încălcat şi Decizia CCR 98/2008 care interzice preşedintelui României să refuze a doua propunere pentru funcţia de ministru, în cazul unei remanieri guvernamentale. În acelaşi timp, sfidând Constituţia şi statul de drept, preşedintele a intrat într-o complicitate de natură penală cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, propus deja spre revocare pentru abateri disciplinare deosebit de grave şi pentru încălcarea gravă a legilor şi drepturilor fundamentale ale omului", susţine PSD.

În opinia social-democraţilor, prin refuzul de a emite decretul de revocare a lui Lazăr, "preşedintele comite un act de trafic de influenţă asupra celui care conduce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se află în cercetare un dosar penal privind dobândirea prin fals şi uz de fals a unor proprietăţi de către familia prezidenţială".

"Această protecţie neconstituţională pe care Klaus Iohannis şi şeful PÎCCJ şi-o acordă reciproc nu poate fi privită în afara contextului în care soţia preşedintelui a refuzat în mod repetat să se prezinte la audieri la PÎCCJ într-un dosar penal – situându-se deasupra legii şi în dispreţul obligaţiilor legale pe care le are orice alt cetăţean al României. PSD va face uz de toate mijloacele legale şi constituţionale pe care le are la dispoziţie pentru apărarea ordinii constituţionale şi a statului de drept, asigurând totodată minima stabilitate politică necesară în perioada în care România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene", se arată în comunicatul citat. AGERPRES/(AS – autor: Livia Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie