Judeţul Cluj şi municipiul reşedinţă, Cluj-Napoca, s-au evidenţiat, în anul 2018, printr-o serie de evenimente culturale de amploare, dar şi competiţii sportive pe măsură.
*** Festivalul Untold, care a avut loc în perioada 2-5 august, a adunat la ediţia din 2018 peste 350.000 de participanţi. Festivalierii au provenit, în afară de România, din alte 75 de ţări, de la Noua Zeelandă până la Hong Kong, Africa de Sud, Argentina sau Canada. Succesul festivalului a făcut ca pe 14 noiembrie, când a fost pusă în vânzare prima serie de bilete pentru ediţia din 2019, să fie vândute 10.000 de abonamente în numai trei minute.
Un alt festival de succes a fost Electric Castle, organizat la Castelul Banffy din Bonţida. La ediţia din 2018, au fost peste 200.000 de spectatori, iar printre cei peste 300 de artişti s-a numărat şi fiul lui Bob Marley, Damian Marley.
*** Sportul a fost şi el la înălţime la Cluj-Napoca, în Sala Polivalentă fiind organizate competiţii internaţionale importante.
Pe 1 iulie, Naţionala masculină de baschet a României a ratat calificarea în faza următoare a preliminariilor Cupei Mondiale FIBA 2019, după ce a fost învinsă de Croaţia cu scorul de 90-63 (19-18, 25-13, 25-16, 21-16), în ultimul său meci din Grupa D, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.
Pe 23 septembrie, echipa masculină de baschet U-Banca Transilvania Cluj a fost învinsă de formaţia greacă Panathinaikos BC cu scorul de 79-72 (19-17, 22-15, 22-17, 16-23), în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, în meciul de prezentare a lotului pentru sezonul viitor.
Pe 16 septembrie, echipa masculină de tenis a României a fost învinsă de Polonia cu scorul de 3-2, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, în turul al treilea al Grupei a II-a a zonei Europa-Africa a Cupei Davis. Pe 22 aprilie, echipa feminină de tenis a României a învins cu scorul general de 3-1 formaţia Elveţiei în barajul pentru calificarea în Grupa Mondială I a Fed Cup, găzduit de Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Retrogradată în 2016 din Grupa Mondială a Fed Cup, România revine în elita mondială pentru campania din 2019.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Pe 25 martie, naţionala feminină de handbal a României a învins dramatic echipa Rusiei, campioana olimpică en titre, cu scorul de 26-25 (15-12), în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, în Grupa a 4-a a preliminariilor Campionatului European din 2018.
Sala Polivalentă din Cluj-Napoca a găzduit şi Olimpiada Internaţională de Matematică, desfăşurată în perioada 3-14 iulie şi la care au participat peste 600 de elevi din cel puţin o sută de ţări.
*** Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai", Ioan Aurel Pop, a fost ales, pe 5 aprilie, în funcţia de preşedinte al Academiei Române şi şi-a păstrat şi funcţia deţinută la universitatea clujeană.
La rândul său, Universitatea "Babeş-Bolyai", cea mai mare din ţară în acest moment, s-a situat în acest an, pentru a treia oară consecutiv, pe primul loc în Metarankingul Universitar – Clasamentul universităţilor din România, realizat de către un grup de profesori universitari. Metarankingul Universitar a demarat în 2016, sub auspiciile Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, iar din 2017 se derulează sub auspiciile Asociaţiei Ad-Astra a Cercetătorilor Români. În Cluj, unul din cinci locuitori este student, oraşul fiind, cu cei aproximativ 100.000 de studenţi şi şase universităţi de stat, cel mai important centru academic din ţară, alături de Bucureşti.
*** Anul 2018 a fost marcat, în Cluj, şi de câteva proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri. Printre acestea, expoziţiile au fost cele mai numeroase. La realizarea uneia dintre ele a participat şi AGERPRES cu fotografii de arhivă. Expoziţia de fotografie acoperă cei 100 de ani de la realizarea Unirii şi a fost inaugurată în centrul municipiului Cluj-Napoca la începutul lunii noiembrie, ideea specialiştilor de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei fiind aceea de a crea o călătorie virtuală prin istoria României. Expoziţia "10 x 10 – Zece decenii de România în o sută de imagini" marchează una dintre contribuţiile instituţiei la celebrarea Centenarului Marii Uniri şi apropierea faţă de clujeni, fiind amplasată în centrul istoric al oraşului, între Monumentul Memorandiştilor şi statuia Lupei Capitolina, pe bulevardul Eroilor.
Foto: (c) ELENA STANCIU / AGERPRES FOTO
O altă expoziţie, dedicată implicării clujenilor în actul Unirii, şi o alta care marchează cele mai importante momente legate de unirea celor trei ţări româneşti de-a lungul istoriei au fost, de asemenea, deschise în toamna şi iarna acesta la MNIT.
O poveste muzicală a României, în cadrul căreia au fost folosite 60 de piese care urmăresc dezvoltarea istorică a ţării noastre, dar care înregistrează, potrivit creatorilor ei, şi o premieră pentru Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, a fost prezentată publicului la mijlocul lunii noiembrie, urmând să fie reluată în cursul anului viitor.
"Poveste românească" a fost creată de Dan Variu special pentru anul Centenarului Marii Uniri şi va marca un demers unic în plan naţional – acela de a prezenta în premieră absolută o producţie specific românesc scrisă de unul dintre compozitorii clujeni contemporani, la solicitarea Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.
Cu o zi înainte de împlinirea a 100 de ani de la Unire, în 30 noiembrie, statuile unor personalităţi ortodoxe şi greco-catolice au fost dezvelite la Cluj de mitropolitul Andrei şi de episcopul Crihălmenau, care au asistat, împreună, la cele două ceremonii.
Foto: (c) ELENA STANCIU / AGERPRES FOTO
Cele trei statui, care îi înfăţişează pe episcopul Nicolae Ivan, pe mitropolitul Bartolomeu Anania, precum şi pe cardinalul Iuliu Hossu, au fost amplasate în locuri publice din centrul oraşului pentru a aminti astfel de faptele acestora şi de influenţa pe care au avut-o asupra Clujului şi Transilvaniei. Finanţarea pentru realizarea statuilor a fost asigurată de Primăria Cluj-Napoca.
*** În acest an, TIFF a ajuns la ediţia a 17-a, echipa alegând-o pe actriţa Fanny Ardant pentru a-i oferi Trofeului Transilvania. De asemenea, cineasta Márta Mészáros a primit, în cadrul celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, "Premiul pentru întreaga carieră". Filmul "Moştenitoarele", de Marcelo Martinessi (Paraguay), a câştigat Trofeul "Transilvania" din acest an. La festival, care a avut loc la finalul lunii mai, au fost proiectate 227 de filme din 51 de ţări, dintre care 178 de lungmetraj. AGERPRES / (AS – autori: Elena Stanciu, Marius Septimiu Avram, editor: Oana Popescu, editor online: Irina Giurgiu)
Sursa: Agerpres