Uniunea Europeană a ieşit mereu "mai unită, mai coerentă" după crizele prin care a trecut Europa, a declarat marţi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.
Acesta a susţinut o conferinţă de presă alături de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în contextul în care ţara noastră găzduieşte reuniunea informală a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru Afaceri Europene.
Cu această ocazie, Ciamba a vorbit despre provocările recente din Europa.
"Unul dintre lucrurile pe care a trebui să le învăţăm din criza migraţiei şi din criza datoriei suverane este că Europa a găsit mereu mijloacele de a se adapta. Nu ne mai aflăm într-o criză a migraţiei. Sigur, migraţia este un subiect politic, însă cred că Europa a reuşit să depăşească criza migraţiei şi acelaşi lucru se poate spune şi despre modul în care Europa a ieşit din criza datoriilor suverane, pentru că şi acolo au fost lucruri neprevăzute şi am avut totuşi un set de instrumente pentru a face acest lucru", a spus el.
George Ciamba a subliniat nevoia de îmbunătăţire a agendei strategice. "De aceea trebuie să îmbunătăţim agenda strategică, de aceea trebuie să îmbunătăţim Cadrul Financiar Multianual pentru că data viitoare va trebui să fim mai bine pregătiţi, când vor fi alte crize", a punctat ministrul delegat.
În context, oficialul român a vorbit de unitate. "Cred că unitatea este importantă. Brexit-ul ne dovedeşte că Uniunea Europeană poate fi unită şi aceasta este o altă lecţie pe care trebuie să o învăţăm din toate crizele prin care a trecut Europa – şi anume că Uniunea Europeană iese de fiecare dată mai unită şi mai coerentă", a adăugat el.
Viitorul UE, inclusiv din perspectiva conturării noii Agende Strategice a Uniunii, este un punct pe agenda reuniunii informale.
Dezbaterile de la Bucureşti îşi propun să ofere cadrul oportun pentru o reflecţie cuprinzătoare cu privire la priorităţile-cheie care ar trebui să se reflecte în definirea viziunii strategice a Uniunii pentru următorii cinci ani, pornind de la rezultatele în implementarea Agendei Strategice a Uniunii din iunie 2014. Discuţiile de la Bucureşti sunt oportune în perspectiva dezbaterilor care vor avea loc la summit-ul informal pe care România îl va găzdui la Sibiu, la 9 mai, în pregătirea adoptării, la Consiliul European din iunie 2019, a liniilor fundamentale ale viitoarei Agende Strategice a Uniunii pentru perioada 2019-2024, se arată pe site-ul oficial al preşedinţiei române a Consiliului UE. AGERPRES/(A, AS – autor: Oana Ghiţă, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)
Sursa: Agerpres