#Romania2019.eu / Consiliul UE a adoptat noi norme pentru consolidarea sprijinului în caz de dezastre

Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiţă, transmite: Consiliul Uniunii Europene a adoptat, joi, o decizie de modificare a mecanismului de protecţie civilă, informează portalul dedicat Preşedinţiei române a Consiliului, romania2019.eu.

Astfel, Uniunea Europeană îşi consolidează capacităţile de protecţie civilă pentru a îmbunătăţi prevenirea riscurilor şi pentru a oferi în timp util sprijin pentru statele membre şi alte ţări participante ori de câte ori are loc un dezastru natural sau provocat de om.

Actul adoptat în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) prevede înfiinţarea unei rezerve de resurse suplimentare, rescEU, pentru furnizarea de asistenţă în situaţiile în care capacităţile generale existente sunt insuficiente. "RescEU va include, în special, mijloace aeriene de combatere a incendiilor forestiere, precum şi resurse necesare pentru a răspunde la urgenţe medicale şi la incidente chimice, biologice, radiologice şi nucleare. Decizia va consolida de asemenea actualul ansamblu de capacităţi naţionale angajate în mod voluntar", arată sursa citată.

Şedinţa de joi a Consiliului JAI este prezidată de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, în contextul Oreşedinţiei române a Consiliului UE. AGERPRES/(editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie