Priorităţile incluse în programul de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul UE au constituit tema Reuniunii informale a directorilor generali pentru afaceri europene care a avut loc la Bucureşti luni şi marţi.
Potrivit unui comunicat al MAE, Reuniunea organizată de Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene i-a reunit pe directorii generali pentru afaceri europene din toate statele membre, precum şi pe reprezentanţi ai Secretariatului General al Consiliului, ai Comisiei Europene şi ai Cabinetului preşedintelui Consiliului European. La eveniment au participat, de asemenea, şi reprezentanţii ţărilor candidate la aderare.
"Acest tip de reuniune reprezintă o oportunitate pentru directorii generali pentru afaceri europene de a avea un schimb deschis de opinii asupra evoluţiilor majore la nivel european şi a priorităţilor de acţiune la nivelul Uniunii Europene. Cu ocazia reuniunii informale din Bucureşti, directorii generali au avut discuţii de substanţă pe tema priorităţilor cuprinse în programul de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul UE. A reieşit sprijinul pentru priorităţile Preşedinţiei române, care sunt adaptate contextului european actual, precum şi pentru avansarea dosarelor de interes major pentru viitorul construcţiei europene, la finalul acestui ciclu instituţional", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, în cadrul reuniunii a fost apreciat accentul pus de Preşedinţia României a Consiliului asupra principiului coeziunii europene, ales ca motto al programului său de priorităţi, participanţii la reuniune subliniind că acesta trebuie să ghideze acţiunea statelor membre şi a instituţiilor europene în gestionarea cu succes a provocărilor actuale.
Participanţii la reuniune au apreciat atenţia acordată de către Preşedinţia României politicii de extindere, esenţială pentru prosperitatea şi stabilitatea întregului continent european.
Un alt subiect abordat a vizat modul de abordare a negocierilor privind viitorul cadru financiar multianual al Uniunii, din discuţii reieşind voinţa comună de a identifica modalităţi eficiente de avansare a discuţiilor, cu obiectivul atingerii unui acord pentru un buget al Uniunii în toamna anului 2019.
"A fost subliniată importanţa unui buget care să răspundă provocărilor actuale şi să continue implementarea politicilor care au contribuit la creştere, care să fie orientat către aşteptările şi preocupările cetăţenilor europeni, oferindu-le acestora beneficii concrete", se menţionează în comunicat.
Directorii generali pentru afaceri europene, în cadrul discuţiilor despre viitorul Uniunii, au evidenţiat valoarea adăugată a acţiunii europene pe multiple paliere, rezultat al efortului comun şi al implicării statelor membre şi al instituţiilor europene.
"A reieşit necesitatea de a construi în continuare pe baza acestor progrese pentru a consolida încrederea cetăţenilor în construcţia europeană şi a concentra acţiunea UE pe acele domenii care fac mai vizibile beneficiile proiectului european, precum consolidarea pieţei interne şi a celor patru libertăţi de circulaţie, creşterea economică sau securitatea europeană", subliniază MAE în comunicatul citat. AGERPRES/(AS – autor: Livia Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)
Sursa: Agerpres