#Romania2019.eu / Meleşcanu: La reuniunea Gymnich, reprezentanţii Greciei şi ai Republicii de Nord a Macedoniei – aceeaşi abordare despre Balcanii de Vest

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat vineri că, în cadrul reuniunii informale a miniştrilor afacerilor externe din UE (Gymnich), un aspect deosebit l-a constituit faptul că reprezentanţii Greciei şi ai Republicii de Nord a Macedoniei au stat la aceeaşi masă, mergând pe ideea creării unor condiţii necesare pentru ţările din Balcanii de Vest de a se asocia la Uniunea Europeană.

"Astăzi a fost un moment deosebit, în care colegii noştri care reprezentau Grecia şi Republica de Nord a Macedoniei, pentru prima oară, s-au aşezat la masă şi au venit împreună, pe aceeaşi idee, referitoare la dezvoltarea şi creşterea, crearea unor condiţii necesare şi pentru ţările din Balcanii de Vest de a se asocia la Uniunea Europeană. După semnarea acestui acord, sunt convins că va exista o invitaţie de aderare pentru Republica Macedonia de Nord, dar un al doilea lucru pe care vreau să îl subliniez este că semnarea acestui acord a dovedit că şi în condiţii foarte dificile, cu o istorie foarte complicată, atunci când există dorinţă de a găsi soluţii politice la problemele politice, atunci se pot realiza într-adevăr miracole. Cine şi-ar fi închipuit cu câţiva ani înainte, când practic era una dintre marile dezbateri la nivelul Balcanilor de Vest, că se va ajunge la o asemenea situaţie. Am felicitat cu toţii şi sperăm ca în continuare să producă un efect sinergic şi asupra altor ţări care negociază în Balcanii de Vest pe aceleaşi teme", a arătat Meleşcanu în cadrul declaraţiilor de presă susţinute la finalul reuniunii.

El a menţionat că Parteneriatul Estic este una dintre priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE, în contextul în care anul acesta se sărbătoresc zece ani de la lansarea acestuia.

"A fost o politică de mare succes a Uniunii Europene. Ea a determinat schimbări profunde în plan economic, social şi în viaţa cetăţenilor de la estul frontierei noastre, liberalizarea regimului de vize, multiplicarea oportunităţilor de studii în alte ţări, de cercetare, proiecte ample de interconexiune în spaţiul Uniunii Europene. Toate erau, practic, de nebănuit acum zece ani, când a fost lansat Parteneriatul Estic. Dincolo de simbolistică, ambiţia noastră este să avem un summit la nivel de miniştri de externe la Bruxelles pe tema Parteneriatului Estic. Obiectivul este în primul rând de a analiza şi a discuta foarte deschis care au fost rezultatele pe care Parteneriatul Estic le-a adus pentru ţările membre UE şi pentru ţările partenere", a spus el.

Meleşcanu a menţionat că această discuţie va oferi şi oportunitatea "de a privi în viitor", la ceea ce se va întâmpla după anul 2020 şi care va fi angajamentul ţărilor din UE şi al Uniunii în ansamblul său în ceea ce priveşte relaţia cu ţările din Parteneriatul de Est.

"Din acest punct de vedere, trebuie să vă spun că noi acordăm o deosebită atenţie realizării unor obiective în domeniul digital, al energiei, al transporturilor şi parteneriatele de afaceri. Sigur, una din temele cele mai importante este modul în care se va încheia, care vor fi concluziile reuniunii noastre la nivel ministerial. Noi sperăm foarte mult să fim în măsură să creionăm câteva idei în legătură cu evaluarea rezultatelor, să încercăm să ne gândim şi la viitor şi mai ales să avem un acord oficial al ţărilor membre – şi partenere, şi din UE – pentru continuarea acestui program şi după anul 2020", a spus el. AGERPRES/(A – autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie