Salvaţi Copiii: Vieţi salvate de companiile care au redirecţionat 20% din impozitul pe profit pentru dotarea maternităţilor

Mii de copii prematuri au fost salvaţi în ultimii ani de Salvaţi Copiii România, prin dotarea maternităţilor din România cu aparatură necesară, organizaţia încurajând companiile să direcţioneze 20 la sută din impozitul pe venit, în acest scop.

Într-un comunicat transmis AGERPRES se precizează că numai din fondurile colectate între 2012 şi 2017 din direcţionarea a 20% din impozitul pe profit, Organizaţia Salvaţi Copiii România a dotat maternităţile din România cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuţi prematur, în valoare totală de 1.679.504 de euro.

Organizaţia arată că persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca formularul precompletat de pe site-ul Salvaţi Copiii România.

"În România, aproape 1 din 10 copii se naşte prematur şi are nevoie de asistenţă medicală adecvată încă din primul minut de viaţă, pentru a supravieţui şi pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă faţă mediului extern. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supravieţuiesc în ţările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre aceşti copii mor (Raport WHO Born too soon)", se precizează în comunicatul citat.

De asemenea, se mai subliniază că principala cauză a mortalităţii infantile este prematuritatea, care înregistrează o creştere semnificativă în aproape toate ţările lumii, iar copiii prematuri au mari şanse de supravieţuire, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziţie aparatură medicală adecvată unei intervenţii rapide.

"În Regiunea Sud-Est, rata mortalităţii infantile a fost în 2017, în medie, de 8,3 la mia de nou-născuţi vii. În judeţul Brăila rata mortalităţii infantile a fost de 9,1 la mie, în Constanţa de 8,2 la mie, iar în Vrancea 11,1 la mie (date aflate în lucru la INS, decembrie 2018). Numai în această regiune, Organizaţia Salvaţi Copiii România a dotat cu 81 de echipamente medicale, imperios necesare supravieţuirii nou-născuţilor, secţiile de neonatologie din localităţile: Brăila, Buzău, Constanţa, Mangalia, Galaţi, Tulcea, Adjud, Focşani şi Medgidia. În total, investiţia s-a ridicat la suma de 254.109 euro", arată Organizaţia Salvaţi Copiii România.

Sursa citată mai precizează faptul că, în ultimii şapte ani, Salvaţi Copiii România a investit aproape 4 milioane de euro în dotarea a 88 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din 41 de judeţe ale ţării cu aproximativ 515 echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea a peste 42.000 de prematuri.

Preşedintele executiv Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a subliniat că este important ca toate companiile să îşi asume rolul social şi să investească în cauzele sociale.

"Lucrăm îndeaproape cu medicii, pentru ca efortul nostru să acopere vulnerabilităţile reale ale maternităţilor. E nevoie de investiţie consistentă, de responsabilitate socială, pentru că de sistemul medical depindem cu toţii. De aceea este atât de important acest mecanism de direcţionare a 20% din impozitul pe profit, pentru că înseamnă implicare şi efort conjugat.", a declarat Gabriela Alexandrescu, citată în comunicatul menţionat.

Companiile se pot implica în dotarea maternităţilor, prin sponsorizarea Salvaţi Copiii, potrivit Codului Fiscal, iar contractul de sponsorizare se poate descărca de pe site-ul organizaţiei: https://www.salvaticopiii.ro/directioneaza-20-din-impozitul-pe-profit.

Organizaţia mai menţionează faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcţionată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri şi nu poate depăşi 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie 2018. AGERPRES (AS-autor: Gina Ştefan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie