* Curtea Constituţională a admis sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016.
* Parchetul General susţine că decizia Curţii Constituţionale privind protocoalele are putere numai pentru viitor şi urmează a fi identificate şi analizate soluţiile optime în vederea dispunerii măsurilor legale.
* După anunţul CCR, USR i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să convoace de urgenţă referendumul pe justiţie şi a făcut apel la toţi parlamentarii pentru a declanşa revizuirea Constituţiei în sensul modificării criteriilor de alegere a judecătorilor de la CCR şi pentru a stabili o serie de limite acestei instituţii, potrivit liderului USR, Dan Barna.
* Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că Legea privind recursul compensatoriu a fost votată de toate partidele, inclusiv de cei de la PNL şi USR, fiind promulgată de preşedintele Klaus Iohannis fără să o critice la Curtea Constituţională.
* Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună consideră că prin modificarea în Parlament a Legii recursului compensatoriu, concepută în perioada Guvernul tehnocrat, au ieşit din închisori peste 11.000 de deţinuţi, faţă de 1.700 de persoane cât ar fi fost eliberate în varianta iniţială.
* Procurorul general Augustin Lazăr a respins 'sugestiile mascate' de a interveni în derularea anumitor anchete penale, după ce PSD a publicat pe Facebook un mesaj în care se arăta că procurorul general tolerează absenţele de la audieri ale soţiei preşedintelui Klaus Iohannis. 'Augustin Lazăr e şeful Parchetului care tolerează absenţele de la audieri ale soţiei prezidenţiale. La schimb, Iohannis refuză revocarea lui Lazăr. Şi soţia, şi Lazăr, şi Iohannis se cred deasupra legii şi a Constituţiei', se arată într-o postare pe pagina de Facebook a PSD. În replică la acest mesaj, Parchetul General a dat publicităţii un comunicat în care se precizează că, în desfăşurarea unei anchete, procurorul de caz este suveran, intervenţia procurorilor ierarhic superiori în efectuarea urmăririi penale sau în adoptarea soluţiei fiind interzisă.
* Administraţia Prezidenţială precizează că afirmaţiile ministrului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, referitoare la întârzierea proiectului de buget pentru anul 2019 din cauza lipsei avizului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt false şi constituie o încercare de discreditare a CSAT. AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)
Sursa: Agerpres