ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 19 DECEMBRIE

* CCR a stabilit că există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis, după ce şeful statului a amânat numirea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării Regionale. Potrivit deciziei CCR, preşedintele urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii şi să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, propunerilor înaintate de prim-ministru cu privire la numirile în funcţia de ministru.

* Ordonanţa de urgenţă anunţată de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, privind plafonarea preţului pentru gazele destinate consumului intern "se justifică pe deplin", fiind o măsură menită să prevină o creştere a preţului în gospodăriile populaţiei, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

* Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că "este clar că există o problemă cu bugetul", din moment ce a fost anunţat un proiect de ordonanţă privind diverse majorări de taxe. Şeful statului a susţinut că această ordonanţă de urgenţă, care "introduce noi taxe şi impozite", vine cu idei "nemaiauzite" şi "aruncă în haos economia".

* Senatorul PNL Florin Cîţu a declarat că măsurile anunţate de ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici dinamitează sectorul privat şi economia.

* Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat favorabil proiectul de buget pentru domeniul securităţii naţionale şi a aprobat Planul de înzestrare a Armatei 2019 – 2028, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

* Camera Deputaţilor a adoptat un proiect care modifică legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, în sensul că pentru toţi inculpaţii care au săvârşit împreună o faptă de evaziune fiscală se dispune o singură dată renunţarea la urmărirea penală dacă unul sau o parte dintre ei acoperă integral prejudiciul produs, majorat cu 20%.

* CSAT a aprobat forţele şi mijloacele care se trimit anul viitor în misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român. "Avem un număr de 1.902 militari români care vor participa la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu 127 mai mult decât în anul 2018, iar de la Ministerul Afacerilor Interne pentru misiunile UE, OSCE, NATO şi ONU vom avea în afară 759 de militari şi poliţişti în misiuni", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

* Inspecţia Judiciară a anunţat că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, pentru refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

* Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că Opoziţia are "şanse bune de reuşită" în privinţa moţiunii de cenzură depusă la adresa Guvernului Dăncilă, care urmează să fie dezbătută şi votată joi în Parlament.

* Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că parlamentarii Uniunii vor fi prezenţi joi în Parlament, în sala plenului, la dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură iniţiate de PNL, USR şi PMP, dar nu vor vota.

* Senatul şi Camera Deputaţilor ar urma să se reunească în ultima decadă a lunii ianuarie 2019 în sesiune extraordinară pentru dezbaterea proiectului bugetului de stat pe anul 2019, au precizat surse parlamentare.

* Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi dat fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu 1.000.000 de euro. Iniţial, Vântu a solicitat încheierea unui acord ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei, însă ulterior a revenit asupra deciziei. DNA a amintit că, la data de 18 octombrie 2016, Olteanu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. AGERPRES/(autor: Claudia Stănescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie