ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 5 MARTIE

*** Camera Deputaţilor dezbate moţiunea simplă intitulată "Tudorel Toader şi PSD – ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie", iniţiată de 91 de deputaţi PNL şi USR. În discursul său, Tudorel Toader a afirmat că moţiunea are conţinutul unei declaraţii politice, iar Justiţia trebuie să fie în slujba cetăţeanului. "Nu îmi permit să calific conţinutul afirmaţiilor pe care le-am citit în scris, pe care le-am auzit aici în sală. Moţiunea pe care aţi depus-o are, în opinia mea, în lectura mea, conţinutul unei declaraţii politice. (…) Am convingerea faptului că dumneavoastră, cei prezenţi, indiferent – din stânga sau din dreapta eşichierului politic -, cunoaşteţi realitatea. Am convingerea că cetăţenii oneşti care vor să vadă adevărul îl văd şi în cunosc", a declarat Toader.

*** Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea OUG 7/2019 privind legile Justiţiei. Ministrul Tudorel Toader a anunţat cinci modificări ale OUG 7/2019, între care şi abrogarea prevederilor art. 54, alin. 1, el arătând că se revine la reglementarea anterioară Ordonanţei 7, "în sensul că pot deveni procurori de rang înalt numai procurorii, chiar dacă în parcursul lor profesional au avut şi funcţia de judecător, care au o vechime de 15 ani în magistratură".

* Plenul CSM a avizat negativ proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care sunt modificate unele prevederi din OUG 7/2019. Toader a declarat, în context, că CSM a avut "o abordare generală" şi "a dat un aviz negativ per total" ordonanţei care modifică OUG 7/2019, deşi cu o zi înainte i s-a transmis că se va da aviz pozitiv pe modificările convenite de premier cu reprezentanţii magistraţilor.

* Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat că Secretariatul Executiv al GRECO şi cel al Comitetului Moneyval susţin, într-un răspuns transmis instituţiei, că nu au fost consultate sau informate de autorităţile române cu privire la adoptarea OUG 7/2019.

*** Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că miercuri şi joi va efectua o vizită de lucru la Bruxelles, unde va participa la două evenimente dedicate egalităţii de şanse şi promovării drepturilor femeilor şi se va întâlni cu înalţi oficiali europeni, între care prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi negociatorul-şef pentru Brexit, Michel Barnier.

*** Preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring, cere aparatului de specialitate al Primăriei Capitalei să pună la dispoziţia publicului răspunsul oficial trimis de către prefect, conform căruia toate actele legate de companii ar fi lovite de nulitate, ea anunţând că, în caz contrar, va acţiona PMB în instanţă.

*** Partidul Mişcarea Populară a contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia de excludere din rândul formaţiunilor care vor avea reprezentanţi în Biroul Electoral Central constituit pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, a anunţat preşedintele PMP, Eugen Tomac.

*** Un număr de 104 deputaţi PNL, USR, PMP şi Pro România au depus la CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea OUG nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. AGERPRES/ (autor: Andreea Rotaru, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie