ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 11 OCTOMBRIE

* Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), primarul Sectorului 3 din Bucureşti, Robert Negoiţă, a declarat, vineri, că primarii de municipii din ţară "au dificultăţi majore, mari întârzieri, pe partea de fonduri europene", în timp ce alţi primari de municipii reşedinţă de judeţ s-au arătat îngrijoraţi că vor pierde bani europeni dacă guvernul nu le va asigura cofinanţarea. "Cele mai multe discuţii sunt pe actualul exerciţiu financiar, unde avem dificultăţi majore, mari întârzieri, asta pe partea de fonduri europene", a spus Robert Negoiţă, la ieşirea de la şedinţa Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România, care a avut loc la Sibiu.

* Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Robert Negoiţă, avertizează că lipsa de predictibilitate privind finanţarea de la guvern face ca primăriile municipiilor să nu mai poată lua bani de la bănci, iar dacă contractează credite, o fac cu costuri mai mari, din cauza riscului ridicat. Primarii municipiilor din ţară cer Guvernului sprijin şi o finanţare care să le permită să mai plătească actualele salarii, dar şi să poată face investiţiile cu fonduri europene acolo unde există proiecte semnate, dar la care încă nu este sigură cofinanţarea care ar trebui să fie asigurată de Executiv.

* Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Robert Negoiţă, atrage atenţia că primăriile din ţară riscă să rămână fără bani de salarii la începutul anului viitor. "Este esenţial ca acele cote pe care le avem în Legea bugetului pentru acest an să fie trecute în Legea finanţelor publice locale, pentru că vedeţi şi dumneavoastră pe conjunctura aceasta, pe care ieri tocmai a căzut guvernul, să vedem când vom avea un guvern învestit şi bugetul dacă nu se va aproba până la 31 decembrie acest an, ceea ce pe această conjunctură este puţin probabil, de la 1 ianuarie primăriile vor rămâne pe 41,7%, adică foarte rău, nu vom avea bani de salarii, adică va fi foarte, foarte greu şi mai ales că este în plină iarnă în ianuarie şi februarie", a declarat, vineri, Negoiţă.

* Prim-vicepreşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), primarul Sucevei, Ion Lungu, spune că este nevoie urgent de un guvern funcţional, pentru că în ultima lună, de când au început negocierile pentru moţiunea de cenzură, funcţionarii din ministere nu iau nicio decizie. Ion Lungu susţine că primarii municipiilor din România au nevoie ca bugetul să fie adoptat anul acesta şi să se asigure cofinanţarea proiectelor europene care deja au fost semnate şi aprobate.

* Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, se declară optimistă în privinţa viitorului guvern, dar spune că aşteaptă de la noii miniştri un buget cât mai repede, "procent de alocare din impozitul pe venitul global şi măsuri concrete în vederea descentralizării". Edilul şef al municipiului Sibiu spune că există în prezent "o situaţie de nesecuritate" privind bugetul. "Vom discuta problema bugetului, pentru că din nou suntem într-o situaţie de nesecuritate, cum spunea domnul preşedinte AMR, noi deja construim bugetul la nivel de 41,7% cotă din impozitul pe venitul global (IVG), ceea ce este absurd", a mai spus primarul Astrid Fodor.

* Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, a lansat, vineri, un apel către enoriaşi să ajute copiii abandonaţi, fie că îi pot adopta, fie că îi pot lua în plasament, precizând, cu această ocazie, că "trăim într-o societate tulbure din punct de vedere spiritual". Preoţii vor lansa, la rândul lor, îndemnuri către enoriaşi, prin care îi vor încuraja să ajute copiii abandonaţi, care sunt în prezent în centrele de plasament, în cadrul unei campanii comune derulate de Mitropolia Ardealului şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu.

* Preşedintele PLUS, europarlamentarul Dacian Cioloş, este convins că Dan Barna va câştiga alegerile prezidenţiale, iar în eventualitatea în care liderul USR nu va ajunge preşedinte al României, atât PLUS, cât şi USR vor avea de câştigat. "Am venit cu un candidat pentru alegerile prezidenţiale care va câştiga aceste alegeri", a declarat Dacian Cioloş, vineri, la Sibiu, unde a participat la lansarea programului lui Dan Barna pentru alegerile prezidenţiale.

* Preşedintele USR, Dan Barna, este convins că va câştiga alegerile prezidenţiale şi spune că Viorica Dăncilă, candidatul PSD, nu va intra în turul doi. "(…) Eu sunt foarte optimist că rezultatul de ieri nu face decât să confirme un tur doi fără PSD, care este o aşteptare legitimă şi de bun simţ a societăţii. (…) Mesajul de însănătoşire pe care electoratul poate să îl transmită este unul foarte simplu: tur doi fără PSD", a declarat liderul USR. Dan Barna şi-a lansat vineri, la Sibiu, programul pentru campania alegerilor prezidenţiale, structurat în 10 proiecte, care se referă la modificarea Constituţiei, sănătate, educaţie, infrastructură, mediu şi măsuri sociale şi economice.

* Rectorul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, şi reprezentantul special al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNCHR) în România, Nisreen Rubain, au semnat, vineri, la UVT, un protocol care vizează susţinerea în parteneriat a proiectelor celor două instituţii, prima beneficiară fiind o tânără din Afganistan care va primi o bursă de la universitatea timişoreană, unde este studentă în anul III, la Informatică.

* Două persoane din judeţul Gorj au fost reţinute de procurorii DIICOT pentru trafic de minori, fiind acuzate că au recrutat o fată de 15 ani, pe care au obligat-o să se prostitueze. Suma de bani obţinută din exploatarea sexuală a minorei este de aproximativ 15.000 lei. Vineri, cele două persoane au fost prezentate Tribunalului Gorj cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

* Un bărbat din comuna argeşeană Cicăneşti, suspectat că i-a făcut avansuri sexuale unei minore în vârstă de 13 ani pe care o luase cu maşina, a fost reţinut vineri de poliţişti. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş, bărbatul de 38 de ani avea şi dreptul de a conduce suspendat. Conform aceleiaşi surse, suspectul a fost reţinut pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş cu propunere de luare a unei măsuri preventive. AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie