ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 17 IANUARIE

* Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, şi directorul Complexului Transilvania Motor Ring, Thomas Moldovan, au anunţat, într-o conferinţă de presă, că au fost deschise dosarele de omologare naţională şi internaţională pentru cel mai mare complex pentru sporturi auto din România, construit în apropiere de Târgu Mureş.

* Două mii de grădinari, membri ai asociaţiei "Seminţe cu suflet", vor străbate şi în acest an toată ţara, începând din 19 ianuarie, organizând pieţe libere, unde vor oferi gratis seminţe tuturor celor care doresc să cultive şi să mănânce legume şi fructe româneşti, gustoase ca acelea din copilărie, a declarat pentru AGERPRES preşedintele asociaţiei, Rodica Meiroşu.

* Omul de afaceri Ion Ţiriac a primit aprobare din partea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor pentru "recoltarea anuală" de mistreţi de pe domeniul de la Balc. "Nu-i vânătoare, ci recoltare vânat sălbatic. Aşa se face în fiecare an. Şi aşa scrie pe autorizaţia lor. Va fi o recoltare de mistreţi, timp de trei zile – vineri, sâmbătă şi duminică", a declarat pentru AGERPRES directorul DSVSA Bihor, Remus Moţoc.

* Drumurile judeţene spre zonele alpine Semenic şi Muntele Mic din Caraş-Severin sunt în continuare închise din cauza viscolului care a format aglomerări de zăpadă de până la doi metri.

* 17 persoane cu afecţiuni clinice compatibile cu gripa au fost spitalizate în ultima săptămână în judeţul Suceava, fiind primele cazuri cu astfel de patologie din acest an, conform DSP Suceava.

* Numărul virozelor respiratorii înregistrate în judeţul Bistriţa-Năsăud în perioada 7-13 ianuarie s-a dublat faţă de săptămâna precedentă, potrivit datelor publicate pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică, fiind înregistrat şi un deces, al unei persoane în vârstă, din cauza unei pneumonii.

* Poliţiştii vasluieni au emis 17 ordine de protecţie provizorii de la începutul acestui an, a anunţat şeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, Petru Perdun.

* Stocurile de cărbune de la termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara, ajung pentru maximum două zile, motiv pentru care din cele cinci grupuri energetice ale producătorului de curent este folosit doar unul, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Sindicatului "Solidaritatea Hunedoara", Cristian Iştoc.

* Patru noi destinaţii de pe Aeroportul Internaţional Timişoara vor fi inaugurate anul acesta – spre Billund (Danemarca), Doncaster (Marea Britanie) şi Nuremberg şi Baden Baden (Germania) – şi zboruri suplimentare spre alte cinci destinaţii, a declarat directorul aeroportului timişorean, Daniel Idolu.

* Numărul cazurilor confirmate de gripă a ajuns la 31, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Olt solicitând Ministerului Sănătăţii încă 5.000 de doze de vaccin antigripal, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Gabriela Gogiu.

* În zonele alpine din judeţul Maramureş viteza vântului va oscila între 90 şi 100 km/h iar vizibilitatea este foarte scăzută, turiştii pasionaţii de drumeţii fiind sfătuiţi să nu se aventureze pe munte, unde stratul de zăpadă atinge şi la 150 cm, a precizat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş, Dan Bucă.

* Riscul de avalanşă se menţine la cote ridicate în principalele masive muntoase din judeţul Hunedoara, salvamontiştii apreciind că în urma ninsorilor şi a încălzirii vremii din ultimele două zile există un pericol major ca zăpada să o ia la vale, în zonele de creastă sau pe văi, unde ninsoarea a fost viscolită. Pe de altă parte, în staţiunile Straja şi Parâng pârtiile se prezintă în condiţii foarte bune iar riscul de avalanşă lipseşte.

* În municipiul Baia Mare urmează să fie date în folosinţă prima clinică oncologică şi un centru de cercetare a cancerului, în vechea clădire care a funcţionat cazinoul oraşului, a declarat, într-o conferinţă de presă, dezvoltatorul imobiliar Angela Crăciun.

* Primăria Sfântu Gheorghe va prelua săptămâna acesta baza sportivă a Clubului Sportiv Municipal – Sala Sporturilor "Szabo Kati", hotelul sportiv şi circa patru hectare de teren -, care au fost trecute recent din proprietatea statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului în proprietatea autorităţilor locale.

* Festivalul ARTmania de la Sibiu a câştigat trofeul categoriei "Best Small Festival" în cadrul competiţiei European Festival Awards, fiind singurul festival românesc care a obţinut o distincţie la această ediţie, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

* Ministrul energiei, Anton Anton, a declarat, la Târgu-Jiu, cu privire la Ordonanţa nr. 114/2018, care impune o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, că se va "strădui" să o elimine pentru societăţile care produc energie pe bază de cărbune. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie