Tulcea: Ziua porţilor deschise, întreceri sportive şi exerciţii demonstrative, la sărbătoarea Batalionului de Infanterie Marină

Batalionul de Infanterie Marină (BIM) din oraşul Babadag, singura unitate de acest tip din România, organizează Ziua porţilor deschise şi mai multe întreceri sportive, cu prilejul sărbătoririi a 79 de ani de la înfiinţare.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES de către Statul Major al Forţelor Navale (SMFN), sediul BIM este deschis publicului vineri, între orele 9,00 şi 14,00, pentru promovarea carierei militare şi a tradiţiilor infanteriei, marinarii urmând să prezinte tehnica specifică şi să execute exerciţii demonstrative.

"Infanteria marină este unica forţă specializată, dotată şi instruită capabilă să execute supravegherea şi securitatea raioanelor de coastă (litoral), lagunară şi de deltă, precum şi neutralizarea forţelor amfibii şi aeromobile/aeropurtate ale inamicului în zona de responsabilitate", se arată în comunicatul de presă al SMFN.

De asemenea, sâmbătă, infanteriştii, alături de sportivi ai Ministerului Afacerilor Interne şi ai cluburilor locale, vor organiza un cros pe distanţa de 5 kilometri pe malul lacului Ciuperca din municipiul Tulcea.

În aceeaşi zi, pe faleza oraşului Tulcea, va avea loc o expoziţie de echipamente, tehnică şi armament.

"Vor fi prezentate materiale specifice desfăşurării acţiunilor militare (costume pentru scafandri – vestă, combinezon, butelii, echipament şi un sistem de paraşutare), echipamente individuale de protecţie şi camuflare şi se va organiza un atelier de supravieţuire/camuflare/mascare", se arată în sursa citată.

De asemenea, se va desfăşura şi un exerciţiu tactic, de simulare a unui atac combinat asupra unui grup de infanterişti marini, pe apă, în aer şi pe uscat, în dreptul pontonului de pe faleza oraşului Tulcea.

Un alt exerciţiu demonstrativ care va avea loc pe lacul Ciuperca, sâmbătă, 30 martie, va consta în traversarea acestuia de pe un mal pe altul, cu două bărci tip ZODIAK.

Potrivit sursei citate, la activităţi va participa şi un grup de militari americani din contingentul SUA staţionat în baza militară Mihail Kogălniceanu care va fi prezent cu o expoziţie de armament şi echipament de luptă specific unităţii din care fac parte.

La 1 aprilie 1940, prin Înaltul Decret Regal nr. 635, pentru apărarea litoralului, pe lângă Regimentul de Geniu Marină şi Divizionul de Artilerie de Coastă, se constituie Batalionul de Infanterie Marină – prima unitate de acest fel din Armata Română, ce avea atât misiuni de observare, supraveghere, apărare la litoral precum şi misiuni specifice acestui gen de armă-debarcarea sau apărarea porturilor, prin companiile de debarcare. AGERPRES / (AS – editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie