Vâlcea: Circa 50 de angajaţi ai Oltchim au protestat faţă de vânzarea combinatului către Chimcomplex

Aproximativ 50 de salariaţi ai combinatului Oltchim au protestat spontan luni în curtea societăţii, cerând ca preşedintele Klaus Iohannis să nu avizeze în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) vânzarea combinatului către Chimcomplex Borzeşti.

Protestul a avut loc la sfârşitul programului de lucru, participanţi fiind angajaţi ai societăţii care nu au semnat contractele de muncă individuale cu noul proprietar.

"Noi cerem în primul rând ajutorul preşedintelui României ca mâine, în CSAT, să nu avizeze şi să nu semneze avizul pentru vânzarea Oltchimului. Aşteptăm şi avizul Comisiei Europene, care încă nu e dat, legat de ajutorul de stat. Trăim într-o nebuloasă. Am fost minţiţi, am trăit într-o mocirlă şi într-un joc murdar pe care administratorii l-au aplicat de-a lungul anilor, din 2013 până în ziua de azi, de când societatea se află în insolvenţă", a declarat unul dintre protestatari, angajat în secţia de oxoalcooli.

Potrivit acestuia, o parte dintre angajaţi sunt nemulţumiţi că nu au fost informaţi oficial despre vânzarea combinatului şi că mulţi, nesiguri de viitorul lor şi de salariile oferite de noul proprietar, au refuzat oferta primită de la Chimcomplex.

"Nu am semnat pentru că oferta salarială pe care a făcut-o domnul Vuza (Ştefan Vuza – n.r.) e de cules la prune. Am ajuns în industria chimică la salariul minim pe economie. Suntem aici numai specialişti, oameni care au mers cu combinatul ăsta de 30 de ani şi, din 2.200 de salariaţi în Oltchim la ora actuală, dânsul nu preia decât 1.162. Restul vor deveni şomeri, iar celor care vor rămâne să muncească la dânsul li se ia şi din drepturile salariale existente acum la nivel de Oltchim', a afirmat protestatarul.

Oltchim Râmnicu Vâlcea a anunţat luni, pe Bursa de Valori Bucureşti, că a finalizat contractul de vânzare încheiat cu Chimcomplex Borzeşti încă de vineri, când a încasat integral preţul tranzacţiei, sâmbătă fiind făcut şi transferul dreptului de proprietate către noul patron.

Chimcomplex a cumpărat cu 127 de milioane de euro pachetele de active 1-5 şi parţial 7, din cele nouă în care a fost împărţit combinatul Oltchim pentru a fi scos la vânzare: pachetul Clorosodice, pachetul Oxoalcooli, pachetul PO/Polioli, pachetul Servicii pe Teren, pachetul Vagoane şi parţial pachetul VCM/PVC. Activele includ terenuri, clădiri, investiţii în curs de execuţie, drepturi de proprietate intelectuală şi alte bunuri mobile reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii şi orice alte bunuri similare necesare procesului de producţie.

De asemenea, 1.164 salariaţi au acceptat încheierea de contracte individuale de muncă cu cumpărătorul Chimcomplex, se mai precizează în anunţul publicat de Oltchim pe bursă. AGERPRES / (AS – autor: Ramona Dincă, editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie