Vâlcea: Elicopterul trimis la incendiul din Malaia, retras după 4 zile; în zonă au rămas focare răzleţe

Pompierii militari din Vâlcea continuă acţiunea de stingere a incendiului de pădure din comuna Malaia, elicopterul trimis de la Inspectoratul General de Aviaţie fiind retras joi, după patru zile de intervenţii, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea.

Potrivit acestora, în zonă ard în continuare buturugi şi copaci uscaţi, 20 de cadre militare de la ISU, membri ai Serviciului de voluntari din Malaia şi ai ocoalelor silvice din zonă urmând să intervină la sol până la lichidarea tuturor focarelor.

"Elicopterul a fost retras astăzi, până la orele prânzului fiind efectuate 13 curse pentru stingerea incendiului. Se lucrează în continuare terestru pentru lichidarea ultimelor focare. Mai sunt buturugi şi copaci rămaşi nestinşi, care ar putea reaprinde vegetaţia uscată din jur, mai ales că în zonă este vânt. Sunt 20 de cadre militare – 17 subofiţeri şi trei ofiţeri, care, împreună cu membrii SVSU Malaia şi ai ocoalelor silvice, continuă intervenţia", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Octavian Fulger.

Elicopterul Inspectoratului General de Aviaţie a ajuns luni în Vâlcea, în cele patru zile cât a stat la Malaia executând 64 de curse, în timpul cărora a refulat zeci de tone de apă.

Duminică dimineaţa, un incendiu de proporţii a izbucnit într-o pădure din comuna Malaia, într-o zonă care a mai ars şi vineri. Zeci de pompieri militari şi voluntari, localnici, precum şi angajaţi ai ocoalelor silvice au intervenit de urgenţă pentru stingerea lui, cu mijloace de primă intervenţie – mături din nuiele, sape şi lopeţi, dar din cauza terenului greu accesibil (în pantă şi la o altitudine de 1.400 – 1.600 metri) şi a vântului puternic, flăcările s-au extins şi au făcut ca intervenţia să fie extrem de dificilă.

Potrivit reprezentanţilor ISU Vâlcea, suprafaţa afectată de foc este de circa 28 de hectare de teren – păşune împădurită şi pădure de foioase. AGERPRES/ (AS -autor: Ramona Dincă, editor: Antonia Niţă, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie