Ce sunt și cum folosești sistemele de public adress?

Ce sunt și cum folosești sistemele de public adress?

Sistemele de public adress (PA/adresare publică) sunt, practic, sisteme electronice care cresc volumul unui instrument muzical, a unei voci umane etc. Cuprind amplificatoare, microfoane, difuzoare și alte echipamente care cresc volumul unei surse sonore acustice. Sistemele public adress se folosesc pentru ca anumite persoane, precum interpreții și crainici, să fie auziți pe o suprafață mai mare. Sunt, de asemenea, folosite pentru redarea de muzică ambientală. 

Le întâlnim de obicei în mall-uri, restaurante, biserici, gări, aeroporturi, clădiri și birouri etc. Însă sunt prezente și în majoritatea blocurilor prin intermediul interfonului. Acestea pot fi numite și sisteme sonore, deoarece se ocupă doar cu creșterea volumului în scopuri publice și colective. Se folosesc și în situații de urgență, precum un incendiu sau alte calamități, pentru ca persoanele din incinte să evacueze clădirea rapid.

De câte tipuri sunt sistemele de public adress?

În prezent, sistemele de public adress se găsesc în forme mici sau mari. Fiecare este potrivit pentru o anumită destinație. Dacă nu ați mai folosit astfel de sisteme, vă recomandăm să apelați la profesioniștii de la A-tech cărora să le adresați întrebări, dar și recomandări de produse.

  • Sistemele mici de public adress

Cele mai simple sisteme, acestea cuprind un microfon pentru captarea sunetului, un amplificator și un difuzor (sau mai multe). Sunt folosite în locuri mici, precum cluburile care au o capacitate de până la 500 de persoane, furnizând o putere de 50-200 wați. Alte locuri în care se mai folosesc sistemele mici sunt bisericile, scenele de cafenea, auditoriile școlilor, clădiri de birouri, restaurante și magazine.

Pe lângă acestea mai sunt sistemele de 12 volți, care sunt alimentate cu baterii. Fiind mai mici, se folosesc în autobuze școlare sau turistice, ajutând pasagerii să primească mesaje de interes. Și mai sunt, de asemenea, sisteme portabile care pot fi alimentate atât cu baterii, cât și prin conectarea la o priză. Astfel, sunt folosite în întâlniri de echipă, sesiuni de informare, ghizi în excursii etc.

  • Sistemele mari de public adress

Acestea sunt mai complexe și cuprind o arie de acoperire mai mare. Le întâlnim adesea la festivaluri mari de muzică sau în cluburi cu capacitate de 1000 de persoane. Și deoarece au o arie de acoperire mare, sunt utilizate în situații de urgență. Raza de acțiune poate cuprinde un stadion sportiv, un campus întreg sau un amplasament industrial.

Pentru locațiile mari, precum cadrul unui concert, se folosesc două sisteme de public adress. Unul are rol principal, iar celălalt are rol de monitor. Împreună, acestea fac ca sunetul să poată fi mixat live. Astfel, dacă sunt mai multe persoane cu microfon, se poate modifica individual volumul și alți parametri ai sunetului.

Deși sistemele mici și mari din prezent sunt echipamente electronice și moderne, acestea au suferit modificări de-a lungul timpului. Megafonul a fost printre primele sisteme de public adress, utilizat încă din epoca veche. Având formă de con, un capăt îngust captează sunetul care iese apoi, amplificat, prin capătul larg. Se folosea pentru a comunica cu un grup mai mare de persoane, însă acum doar la majorete se mai regăsește.

În schimb, megafonul electric are o arie mai vastă de domenii în care e utilizat. Acesta e folosit de pompieri, polițiști, protestatari, salvare sau orice persoană care se adresează unui public. Are atât un difuzor cât și un amplificator, iar forma de con care, de asemenea, amplifică sunetul e păstrată.

Pe lângă acestea au mai existat și sisteme mai complexe, precum denunțătorul automat, sistemul Magnavox și sistemul Marconi. Însă indiferent de câte dimensiuni și forme au existat și există, sistemele de public adress au continuat să își îndeplinească scopul. Au transmis și transmit informații sau muzică ambientală pentru public. Fac acest lucru atât live, cât și cu înregistrări.

Cum folosiți sistemele de public adress?

În funcție de aria de acoperire pe care o doriți, echipamentele achiziționate se alimentează (la priză sau prin baterie) . Apoi dvs. puteți să transmiteți un mesaj sau, în funcție de complexitate, să redați muzică sau înregistrări (anunțuri, muzică sau alarmă de urgență). Pentru a vă asigura că scopul dvs. se îndeplinește, A-Tech vă vine în ajutor cu o gamă largă de sisteme de public adress. Echipamentele îndeplinesc cerințele standardelor din acest domeniu, care sunt ridicate. Astfel mesajul dvs. sau muzica ambientală vor fi auzite cu claritate de publicul pe care îl doriți.

Pentru mai multe detalii despre cum sistemele de public adress A-Tech vă pot ajuta, puteți cere o ofertă de preț. Este gratuit și aflați toate detaliile necesare, inclusiv prețul.